Korv med tryffelpasta

Enkel rätt idag. Grillad korv med tryffeltagliatelle. Helt enkelt kokt pasta blandat med vit tryffelolja (som jag fick i alla hjärtans dag-present av min flickvän), lite salt och peppar, och till sist en bra korv, grillad och skivad. Jag har aldrig smakat någon form av tryffel tidigare, så jag har varit sugen på att laga något ett tag nu, och eftersom jag har det här projektet att laga så passade det bra att det fanns ett tryffelrecept där. Egentligen skulle det även vara 20g hel tryffel i per portion också, men det skulle även göra rätten 270kr dyrare per portion vilket inte kändes helt rimligt. (men sugen är jag!)

Nästa gång jag gör något med tryffeloljan blir det nog en risotto. Det var det längessedan jag lagade.

 

Tallriken innan pastan eller korven var klar, insmord med tryffelolja och svartpeppar.

 

Körv i ugn.


Tryffelpasta med grillad korv.


Godsaker


Spenatgnocchi med blåmögelost

I helgen var det spenatgnocchidags, ugnsgratinerade sådana med blåmögelost. Det var ganska simpelt, men väldigt gott. Passande med en flaska rödvin.

Recept:


  • 600g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar
  • 350g spenat, ansad och sköljd
  • 2½dl vetemjöl plus extra att pudra över
  • 1 äggula
  • havssalt
  • nymald svartpeppar
  • 75g smör
  • 100g blåmögelost
  • 1 kruka basilika

 

 

Allt gjordes iordning en sen natt och jag var ganska duktigt trött under tiden, vilket gör att jag inte riktigt minns hela genomförandet. Jag följde åtminstone receptet till punkt och pricka. Potatis kokade jag riktigt i bitar till lös konsistens, och efter det fick spenaten koka en kort stund till den var mjuk och slak. Enligt recptet skulle man slå in spenaten i en handduk och vrida ur den, vilket var ganska svårt givet att spenaten och vattnet i den var kring kokpunkten, men jag tror ändå att det blev helt okej.

Potatisen pressade jag sedan och finhackade spenaten, och blandade sedan potatis, spenate, äggula, mjöl, salt och peppar och knådade det till en deg. Jag fick nog göra gnocchisarna mindre tre gånger, och de blev ändå för stora. Sedan kokades gnocchin i vanligt vatten till de flöt upp till ytan, men det minns jag knappt att jag gjorde. De åkte iallafall in i ugnen efter det och ströddes med blåmögelost, lite mer än vad som stod i receptet, men mera ost är nästan alltid bara bättre. Tanken var att gnocchisarna och osten skulle ligga i lager som lasagne, men formen var för stor, och gnocchisarna (vilket fin böjning!) var för få, så det blev ett enda lager, men det blev till slut riktigt gott ändå, och mat för hela helgen.

 

Så här såg slutresultatet ut:

 

Riktigt trevligt recept på gnocchi och det var roligt att göra något nytt. Jag tyckte spenatsmaken var lite liten på gnocchisarna, så nästa gång ska jag satsa på mer spenat och potatis, och mindre mjöl, och eventuellt lite bättre kryddning på dem. För en nästa gång blir det.

 


Lax med sardellsmör

Dagens recept från Charles Emil Hagdahl: Laxöring med sardellsmör.


I receptet ingår (utan mått!)

  • Laxöring
  • Olja
  • Persilja
  • Dragon
  • Gräslök
  • Salt
  • Peppar
  • Sardeller
  • Smör
  • Rivet bröd
  • Ägg
  • Lök

 

Enligt receptet ska laxen läggas in med oljan och kryddorna (exklusive sardellerna) och marineras i två timmar.

Jag gjorde allt detta, dock tog jag torkad dragon istället för färsk, eftersom det inte fanns på ICA Maxi, och säkert hade varit riktigt dyrt.  Laxöringen fick bli vanlig norskodlad lax också, i brist på annat. Efter allt var klart doftade det mer än lovligt, och smöret blandades med tre sardeller och fick stå det med.

 

Lite såhär såg det ut (hittade även ett krossat ägg i kylen!):

 


Bröd är jobbigt, för att inte säga omöjligt, att riva när det är färskt, så jag fuskade och använde vid paneringen av laxen ströbröd. Den fick gå en vända i ströbröd, sedan i vispat ägg och sist i ännu mer ströbröd. Den såg bra ut och luktade najs, så det verkade bli en god maträtt.

 

 

 

Sedan skulle den in i ugnen.

 

 

Jag visste inte riktigt hur länge den skulle vara där, eller exakt hur varmt det skulle vara och jag var lite dålig med att hålla tiden, så helt adekvat blev det inte. Såhär såg den iallafall ut när den var klar:

 

 

Den smakade tyvärr inte mycket, vilket jag tror har att göra med att jag använde på tok för mycket olja till för lite kryddor, och även att jag borde rivit löken istället för att hacka den, och sedan låtit allting vara kvar på laxen innan panering. Istället så var det mycket kryddor och olja som blev över, och saltet späddes ut för mycket, vilket gjorde den knappt märkbar. Hela laxen blev alltså ganska tråkig, och tyvärr lite överstekt och torr. Även sardellsmöret blev lite fail, då det inte smakade så mycket. Det ska jag försöka ändra tills imorgon, och ha i en del andra kryddor och mer sardeller, för att åtminstone försöka göra det rättvisa.

 

Det var i alla fall en rolig rätt att laga, och allt dåligt med den kan med rätta tillskrivas mig, men det är misstag som aldrig kommer ske igen (hehe), och skam den som ger sig! Imorgon blir det till att laga något som är betydligt mycket lättare och som jag är mer van vid, nämligen Varm getostsallad från den franska kokboken!

 

Pews pews blawgen!

 


What you eat is what you get

"En viss abbé, ovanlig amatör af lax, tog vid ett tillfälle för sig så mycket, att en indigestion blef följden; men tre dagar derefter var han åter på benen och förrättade sjelf messan som vanligt; men midt i messan kom laxen för honom och vid orden: Confiteor mea culpa strök han sig på bröstet och hördes muttra: 'Ack! den sköna laxen, den sköna laxen!' " - Charles Emil Hagdahl

 

Och med dessa ord är det igång. Jag ska varje vecka laga minst ett recept från Charles Emils Hagdahls bok 'Kok-konsten som vetenskap och konst' och ett recept från 'Det franska köket: En kokbok'. Redogörelser, tankar och övriga reflektioner kring varje maträtt och dess tillagning kommer jag att skriva ner och posta här. Det kommer bli ett roligt projekt. Först ut blir en varm getostsallad från franska, och från Charles ska det lagas Laxöring med sardellsmör.

 


RSS 2.0