Spenatgnocchi med blåmögelost
I helgen var det spenatgnocchidags, ugnsgratinerade sådana med blåmögelost. Det var ganska simpelt, men väldigt gott. Passande med en flaska rödvin.
Recept:
600g mjölig potatis, skalad och skuren i bitar- 350g spenat, ansad och sköljd
- 2½dl vetemjöl plus extra att pudra över
- 1 äggula
- havssalt
- nymald svartpeppar
- 75g smör
- 100g blåmögelost
- 1 kruka basilika
Allt gjordes iordning en sen natt och jag var ganska duktigt trött under tiden, vilket gör att jag inte riktigt minns hela genomförandet. Jag följde åtminstone receptet till punkt och pricka. Potatis kokade jag riktigt i bitar till lös konsistens, och efter det fick spenaten koka en kort stund till den var mjuk och slak. Enligt recptet skulle man slå in spenaten i en handduk och vrida ur den, vilket var ganska svårt givet att spenaten och vattnet i den var kring kokpunkten, men jag tror ändå att det blev helt okej.
Potatisen pressade jag sedan och finhackade spenaten, och blandade sedan potatis, spenate, äggula, mjöl, salt och peppar och knådade det till en deg. Jag fick nog göra gnocchisarna mindre tre gånger, och de blev ändå för stora. Sedan kokades gnocchin i vanligt vatten till de flöt upp till ytan, men det minns jag knappt att jag gjorde. De åkte iallafall in i ugnen efter det och ströddes med blåmögelost, lite mer än vad som stod i receptet, men mera ost är nästan alltid bara bättre. Tanken var att gnocchisarna och osten skulle ligga i lager som lasagne, men formen var för stor, och gnocchisarna (vilket fin böjning!) var för få, så det blev ett enda lager, men det blev till slut riktigt gott ändå, och mat för hela helgen.
Så här såg slutresultatet ut:
Riktigt trevligt recept på gnocchi och det var roligt att göra något nytt. Jag tyckte spenatsmaken var lite liten på gnocchisarna, så nästa gång ska jag satsa på mer spenat och potatis, och mindre mjöl, och eventuellt lite bättre kryddning på dem. För en nästa gång blir det.