Mjödmakare Dorell
Här har inte mycket blivit skrivit på ett tag. Jag fick ett infall om att jag borde blogg om maten jag lagar, vilket borde vara rätt adekvat, då mycket av min tid går till det.
Det blev inte så mycket mat lagat i jul som jag tänkte först. Stötte på för mycket antitankar om allt vad pastejer, pateér och syltor heter, och dessutom ska vi äta dubbla julbord och blivit ombedda att inte föräta oss hemma. Därför har vi bara 1kg kött per person, exklusive fisk och räkor. Och allt annat som hör julbordet till.
Årets julbord är dock väldigt traditionsenligt och innehåller följande:
Det var det om det! Nu är det fortfarande lite kvar att fixa innan allt är klart.
GOD JUL!
Det blev inte så mycket mat lagat i jul som jag tänkte först. Stötte på för mycket antitankar om allt vad pastejer, pateér och syltor heter, och dessutom ska vi äta dubbla julbord och blivit ombedda att inte föräta oss hemma. Därför har vi bara 1kg kött per person, exklusive fisk och räkor. Och allt annat som hör julbordet till.
Årets julbord är dock väldigt traditionsenligt och innehåller följande:
- Julskinka, ugnsstekt och griljerad. Med tillbehören skånes grova sötstarka senap, rödbetssallad och vörtbröd.
- Stek med tillhörande sås och stuvade kantareller från sommaren
- Kall kokt lax med majonnässås, dill, ärtor, kräftstjärtar och stenbitsrom
- Varmrökt lax
- Några olika sorters sill (dock var den traditionsenliga från östermalmshallen slut)
- Köttbullar
- Köttbullar2 (julkryddade)
- Lantulåda (finsk kålrotslåda, vilket jag precis lärt mig att äta)
- Prinskorv (rökt, från Finland)
- Diverse skivad salami
- Leverpastej
- Sillsallad
- Ost
- Paté
- Potatis
- Öl, ljus lage
- Julmust
- Nubbe
- Brödkorg
Det var det om det! Nu är det fortfarande lite kvar att fixa innan allt är klart.
GOD JUL!
Kommentarer
Trackback