Chevréskivor med sallad
En rätt jag och Anna gjorde för ett tag sedan var sallad med ugnsrostade baguetteskivor med chevréost på, men de kom inte hit eftersom alla bilder lades på hennes kamera.
Receptet är från den franska kokboken, men Anna sover nu och jag vill inte tända lampan och titta i boken för då vaknar hon troligtvis. Receptet är i alla fall väldigt simpelt;
- Sallad (gärna lite blandade sorter)
- Delade oliver
- Hackade valnötskärnor
- Fransk dressing (1del dijon, 1del vinäger, 2 delar olja, salt, peppar, vatten till önskad konsistens)
- Baguette, skivad i 1-2cm tjokca skivor
- Chevréost, skivad i lika stora skivor
Sätt på ugnen, ganska varmt och gärna grillsettingen på, förbered salladsingredienserna och lägg i en bunke, skiva brödet och chevrén och lägg en skiva ost på varje baguetteskiva.
Blanda alla dressingingredienser utom vatten och olja i en tätslutande behållare och skaka om kraftigt till allt blandats. Tillsätt sedan oljan och skaka igen. Dressingen blir ganska tjock, och önskas en mer lättflytande dressing kan lite vatten tillsättas. Finhackad schalottenlök passar även bra att ha i.
Grilla ost&brödskivorna i några minuter till det att chevrén börjar blir lite guldbrun och bubbla och smälta - då är den helt perfekt. Häll dressingen på salladen, blanda allt, lägg en ost&brödskiva i salladen och servera direkt. Drick rödvin till, bli lite smånöjd med livet och le.
Bifogar lite bilder under skapelsens gång.
Värme
Oj.
Det var varit lite av en stiltje här,. Jag har ätit och sovit alldeles för mycket. Igår var Anna här, och vi lagade potatisgratäng, kött och haricot verts. Drack lite vin till, det var mysigt. Glömde ta kort, även fast jag tog med mig kameran överallt. Jag har nog inte lagat några nya recept heller, förutom den riktigt seriösa chokladen i helgen, och blåbärspajen såklart! Jag vet inte om jag tog några kort på den, men den blev riktigt sexig och såjävla god! Lätt att göra, och borde gå lätt att skala ner receptet så att det är möjligt att göra en inte alltför stor paj (dvs <10 portioner åtminstone).
Jag har inte lagat något förutom den där fisken i den hederliga svenska kokboken, men det kommer nog. Just nu är jag mycket mer kär i den franska, och varje recept är perfekt och underbart. Buljong borde jag dock göra, men det tar mycket tid och hela helgen försvinner ur den synpunkten, så det får bli nästa vecka. Vi får se vart det lider. Jag känner att det var värt att börja laga igenom hela kokböcker, det är givande och lärorikt. Det vore mer roligt om det fanns ett störreutbud och mindre ekonomiskt beroende å min sida. Sköldpaddssoppa hade ju varit helt otroligt roligt att göra. :D
Anna gjorde föressten bröd och tog med sig i tisdags. Helt underbart bröd, jättemycket dadlar, korinter och dylikt i, väldigt bra konsistens och saftigt var det med. Naaaajs!
Nu ska jag bege mig, till skolan.
AFK:ande men ändå lite matlagning
Har AFKat lite. Anna var här över en långhelg, hon hann med en Dark Funeralspelning, mycket god mat och varm chilichoklad innan hon skulle hem. Hon saknade mig dock så mycket att hon tappade fattningen lite här utanför (helt klart förståeligt!) och slog i huvudet, och ådrog sig en lättare hjärnskakning, så efter en halv kväll på akuten spenderade vi de efterföljande 40 timmarna med att vila och titta på hela säsong 6 av NCIS. Mysfaktor.
Gällande matlagningen har jag testat några nya recptet, bland annat den varma chilichokladen som ajg nämnde tidigare.
Viannes heta kryddiga choklad
- 4dl standardmjölk
- ½ vaniljstång (kan ersättas med vaniljextrakt)
- ½ kanelstång (jag använde kanelpulver)
- 1 stark chili, halverad och urkärnad (jag använde chilipulver och cayennepeppar)
- 100g mörk choklad (70%) (jag hade bara kakao hemma)
- råsocker eftersmak (Mjölbaggar ägde mig för ett tag sedan, hade bara vanligt strösocker)
- vispad grädde, chokladspån, konjak eller Amaretto till serveringen (hade inget hemma, fick bli oestetiskt och utan spri)
Häll mjölken och kryddorna och låt allt sjuda på läg värme i någon minut. Eftersom jag inte använde några hela kryddor blandade jag helt enkelt ner allting på en gång och lät det sjuda, med kakao, och vispade stundtals. Kombinationen kanel/vanilj/chili/choklad blev riktigt bra. Jag ska åka hem imorgon (idag, klockan är 06.10 på morgonen) och ska nog prova den seriösa varianten, med riktig choklad, hela kryddor och hel chili i. Då ska det hela iallafall få stå och dra i 10-15min efter att det sjudit, varefter kryddorna tas bort och det hela får ett sista uppkok innan det serveras i (helst jättehöga) muggar, med lite vispad grädde och cohkladflarn på toppen.
Hmm. Har inte blivit mycket bilder, tyvärr.
Igår gjorde jag iallafall Côtelettes de Porc à la Moutarde, dvs fläskkotletter med senapssås. Väldigt enkelt, och väldigt god maträtt, och förhållandevis få ingredienser.
- 2 fläskkotletter
- salt
- 40g smör
- 1 gul lök, hackad i tärningar
- två skvättar vitt vin (en till kocken, en till maten)
- 1msk dijonsenap
- 40g minigurkor
Salta och stek kotletterna på mediumvärme, ii en hyfsat lagom tid, tio minuter på var sida ungefär. De ska vara gyllene och mysiga. Tag sedan upp kotletterna, och försöka hålla dom varma på något adekvat sätt. (jag orkade inte) Fräs sedan löken försiktigt i samma panna, den får inte bli brynt. Häll på vitt vin, reducera, blanda ner dijon och smör och rör omkring så att allt blandar sig. Blanda sedan ner gurkorna och servera till de (förhoppningsvis) varma kotletterna. Passar bra med potatis. Jag åt med couscous, det gick ner, men var inte perfekt. Mycket enkelt, och gott recept som sagt, det kommer jag att laga igen.