Te

Försöker lära mig att brygga te nu. Tydligen ska grönt te bryggas i en lägre tempereatur än vad jag alltid har haft, eftersom jag brukar koka upp vattnet och hälla på det direkt. Temperaturen skiljer sig lite, men för grönt te verkar det ligga någonstans mellan 70 och 80 grader. Jag provade nu och det blev inte lika bittert som det varit tidigare, så det ska bli kul att utforska. Det första jag ska börja med är nog att ta reda på vilka de olika sorterna vi har ens är för några. :D

I övrigt gjorde jag och Anna nässelsoppa i förrgår, det blev riktigt gott, väldigt likt spenatsoppa. Jag plockade runt 2-3 liter nässelskott och plockade bort de största stammarna. Sedan förvällde jag bladen, silade bort vattnet och pressade bladen hårt, så att det blev som en kaka. Därefter hackade jag upp bladen lite och slängde ner dom i en liten kastrull och fyllde på med lite av förvällningsvattnet. Jag hade även i en grönsaksbuljongtärning och lite peppar, det blev mycket gott men lite väl salt. När det hade fått koka lite smakade jag av med en del grädde. Det räckte till två förrätsportioner, kanske hade kunnat bli lite till, men jag ville vara säker på att det skulle vara smakrikt eftersom jag aldrig gjort nässelsoppa förut. Vi hade i varsin kokt ägghalva också.

Om jag hinner och nässlorna inte blivit för stora så ska jag prova det när vi kommer tillbaka från Helsingborg i påsk. Jag ska ändå ut i skogen och plocka kirskål, en väldigt god växt och väldigt vanlig - jag tror den räknas som ogräs, åtminstone växer den som en. :D Jag åt soppa på den för några sommrar sedan, men har aldrig ätit det själv. Tänkte göra lite egen grönsaksbuljong också och ha i, kommer nog bli toppen. Kanske får jag för mig att göra lite bröd till också, men det vet jag inte om jag orkar sätta mig in i.
I måndags var jag på vin - och ostprovning på Systembolaget! Det var jättekul och intressant, vi som var där fick prova sex drycker (fem vin, en cider) av olika sorter tillsammans med fem ostar av olika ostfamiljer. Ostfamiljer är ungefär större grupper av ost, jag tror det var kategorierna kittost, mögelost, getost, hårdost och några till. Det var väldigt kul att smaka hur olika bra själva kombinationerna var, vissa vin/ostkombinationer var verkligen inte goda även om vinet och osten för sig själva var väldigt trevliga. Min favorit blev ett söt vin med en grön/blåmögelost och såklart en chevré med något rödvin till, minns inte exakt vad det var för något men det hade en viss syrlighet.

Nu blir det Helsingborg, mat, mat, mat och lite muséer.
2011-04-21 @ 16:19:57 Mat Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0