Förra veckans mat
Saffransräkrisotto
Dags för lite räkrisotto med saffran hemma i köket!
Här syns räkorna som skalades och blev till fond tillsammans med salt, pepparkorn, lagerblad, morötter och gul lök. Egentligen borde jag ha haft i fänkål, men jag glömde bort det. Dessutom läste jag i ett buljongrecept att allt ska rostas i ugn och gärna med tomatpure. Det får bli nästa projekt vilket blir skoj!
Schalottenlök hackades, tidigare har jag bara använt arborioris men nu är det avorio, som är lite gulare och lite mer gummiaktig konsistens. Kul att testa något nytt! Men jag tycker nog att arborio är ett trevligare risottoris, men jag ska ge det några till försök.
En mycket viktig ingrediens i risotto är att röra den under tillagningen, hela tiden. Röra, röra, röra! Det är kul att se hur den växer fram, blir mer och mer krämig samtidigt som riskornen blir mjukare. Fonden öste jag som sig bör i så att det täckte riset och upprepade det under omrörandet till det att rätten var klar.
Et voilá! Risotto klar, klargul tack vare allt saffran. Räkorna åkte i precis i slutet tillsammans med en rejäl klick smör. Jag rev lite västerbotten på, ingen parmesan fanns hemma. Parmesan är godare, men lite smält ost har ingen dött av. :D
Kram
Hehehe
Ja det där med projekt går i stöpet titt som tätt för mig. Att starta projekt är bra mycket lättare än att slutföra dem, och att ha en bra tidsplanering det är svårt, speciellt när man inte riktigt funderar över hur mycket tid som egentligen går åt...
Med det sagt, jag har inte lagat en maträtt till ur Hagdahlsboken, det blir inget. Det är ett livsprojekt att laga allt i den, hehe. Några recept om året kan vara okej! Jag har dock läst mycket i den och hämtat inspiration ur den, det är den mycekt bra till.
Jag har lagat en del rätterur den frnaska kokboken, men inte alls så många som jag skrev att jag skulle. Det går framåt dock, om än sakteliga. Huruvida jag ska syssla med såna här projekt undrar jag... Jag måste lära mig att hålla dem hela projektet ut, i så fall.
Nåväl, jag lagar fortfarande mycket mat, senast har jag snubblat in på asiatisk matlagning och fisk. Något annat jag snubblat över är en bra kamera, som tillhör min flickvän. Jag har börjat ta mer och mer bilder av maten jag lagar, så varför inte använda dem och lägga upp här och skriva lite om dem. Det är kul. Det är min tanke nu.
MVH