Saffransräkrisotto
Dags för lite räkrisotto med saffran hemma i köket!
Här syns räkorna som skalades och blev till fond tillsammans med salt, pepparkorn, lagerblad, morötter och gul lök. Egentligen borde jag ha haft i fänkål, men jag glömde bort det. Dessutom läste jag i ett buljongrecept att allt ska rostas i ugn och gärna med tomatpure. Det får bli nästa projekt vilket blir skoj!
Schalottenlök hackades, tidigare har jag bara använt arborioris men nu är det avorio, som är lite gulare och lite mer gummiaktig konsistens. Kul att testa något nytt! Men jag tycker nog att arborio är ett trevligare risottoris, men jag ska ge det några till försök.
En mycket viktig ingrediens i risotto är att röra den under tillagningen, hela tiden. Röra, röra, röra! Det är kul att se hur den växer fram, blir mer och mer krämig samtidigt som riskornen blir mjukare. Fonden öste jag som sig bör i så att det täckte riset och upprepade det under omrörandet till det att rätten var klar.
Et voilá! Risotto klar, klargul tack vare allt saffran. Räkorna åkte i precis i slutet tillsammans med en rejäl klick smör. Jag rev lite västerbotten på, ingen parmesan fanns hemma. Parmesan är godare, men lite smält ost har ingen dött av. :D
Kram
Kommentarer
Trackback